Divisió política i social a San Marino per l’Acord UE: el referèndum guanya força

Malgrat el suport parlamentari gairebé unànime a l’acord —amb l’excepció de Motus Domani–Liberi, partit de centredreta opositor— el malestar ciutadà ha obert esquerdes

Luca Beccari, cap d'Estat de San Marino i el vicepresident de la comissió de la UE, Maros Sefcovic
ARA Andorra
23/06/2025
1 min

Andorra la VellaL’escenari polític a San Marino es complica a mesura que augmenta el rebuig ciutadà a l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. Segons ha pogut saber ARA Andorra, el clima social és de desconfiança creixent i, malgrat que tots els partits amb representació parlamentària al Consiglio Grande e Generale defensen l’acord, cada cop són més les veus crítiques que reclamen sotmetre’l a referèndum.

Així ho explica el periodista Marco Severini, director del conegut diari GiornaleSM, que assegura que “la població percep l’acord com una amenaça i en majoria n’és contrària”. En declaracions a aquest mitjà, Severini explica que el secretari d’Afers Estrangers de San Marino, Luca Beccari, va sol·licitar recentment reunir-se amb ell per abordar la qüestió, però la trobada no va poder tenir lloc per motius d’agenda.

L’oposició reclama un referèndum que el govern vol evitar

Malgrat el suport parlamentari gairebé unànime a l’acord —amb l’excepció de Motus Domani–Liberi, partit de centredreta opositor— el malestar ciutadà ha obert esquerdes.

També hi ha posicions crítiques dins el mateix govern, com la del Partit Socialista liderat per Augusto Casali. Tot i no tenir representació directa després de les darreres eleccions, aquesta formació forma part del partit Libera i manté una veu pròpia molt crítica amb l’Acord d’Associació. Aquest mateix dissabte han convocat una roda de premsa per exposar les seves objeccions i refermar la seva aposta per la consulta popular.

stats
OSZAR »